Acasă Blog

Primul beneficiar al vaccinului anti-Covid19, o femeie de 90 de ani

vaccin covid

O femeie în vârstă de 90 de ani a devenit prima persoană care a primit un vaccin Covid ca parte a programului de vaccinare în masă desfășurat în Marea Britanie.

Margaret Keenan, care împlinește 91 de ani săptămâna viitoare, a declarat că este „cel mai bun cadou primit înaintea aniversării”.

Femeii i-a fost administrată prima dintre cele 800.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech care vor fi administrate în următoarele săptămâni.

Până la sfârșitul anului sunt așteptate până la patru milioane de doze.

Programul de vaccinare britanic își propune să vaccineze întâi bătrânii, ei fiind cei mai vulnerabili în fața bolii.

Matron May Parsons a administrat vaccinul doamnei Keenan la Spitalul Universitar din Coventry.

Doamna Keenan, care este originară din Enniskillen, a declarat: „Mă simt atât de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva Covid-19, că este cel mai bun cadou de ziua de naștere pe care mi l-aș putea dori pentru că înseamnă că pot aștepta în sfârșit să petrec timpul cu familia și prietenii în noul an, după ce am fost pe cont propriu cea mai mare parte a anului. “

“Nu pot mulțumi suficient lui May și personalului NHS care au avut grijă de mine, iar sfatul meu pentru oricine este să se vaccineze – dacă îl pot luaeu la 90 de ani, atunci îl puteți lua și voi”.

Marea Britanie este prima țară din lume care a început să utilizeze vaccinul Pfizer după ce autoritățile de reglementare au aprobat utilizarea acestuia săptămâna trecută .

Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat pentru BBC Breakfast că există un „marș lung în fața noastră, dar acest lucru marchează calea de ieșire”.

El a spus că a simțit „emoții conflictuale” în această dimineață, spunând că este „încântat și încântat” când a văzut-o pe Margaret obținându-i jabul, dar a fost „cu adevărat hotărât că, ca țară, trebuie să rămânem împreună”.

“Acest virus este mortal. Trebuie să respectăm regulile”, a spus el.

Prim-ministrul Boris Johnson a mulțumit NHS și „tuturor oamenilor de știință care au muncit din greu pentru a dezvolta acest vaccin”, voluntarilor și „tuturor celor care au respectat regulile pentru a-i proteja pe ceilalți”.

„Vom bate asta împreună”, a adăugat el.

De menționat faptul că pentru o imunitate de 100%, vaccinul Pfizer trebuie administrat în două faze. Al doilea vaccin trebuie primit în a 21a zi de la administrarea primei doze. Cu toate acestea, în urma cererii imense la nivel mondial, este încă incertă posibilitatea administrării celor două doze la toți pacienții.

Scoala online, ce fac copiii în realitate la ore

scoala online

Ne apropiem cu pași repezi de vacanța de iarnă, iar școala online încă este departe de a fi o alternativă viabilă a unui sistem de învățământ normal. Pentru copiii din țări cu mult mai civilizate ca a noastră, tranziția la școala exclusiv online s-a putut face mai ușor. Ei aveau deja integrat un sistem de susținere online pe care chiar îl foloseau, iar copiii erau deja obișnuiți să primească teme, să depună proiecte sau să consulte diverse materiale puse la dispoziție pe o platformă online. La noi este altă poveste, însă nu despre incapacitatea celor care ne conduc vorbim aici, ci despre ce fac copiii în școala online.

Atenția

Dacă la școală, în clasă, profesorul putea să-i mai strunească într-o mai mare sau mai mică măsură (asta dacă nu venea mama și tata la școală și: “Ce te legi bă dă copilu meu, ha?!“), pe online abia dacă-i vede în ferestrele mici de pe ecran. Până ajunge să mărească (Pin) o cameră, să vadă ce face elevul, să-l dojenească puțin, ceilalți deja își fac de cap, scot limba, se strâmbă, antrenând amuzamentul întregii clase. Dintr-o oră întreagă la o clasă cu pezevenghi, cel puțin un sfert se pierde prin deficit de atenție pentru că impresia generală este că de acasă ești mai liber să faci ce vrei.

grid view
Cam asta vede un profesor la oră

Pe net ești mai cool

Este o realitate faptul că pe net fiecare dintre noi are mai mult tupeu și afișează masca cu ceea ce și-ar dori să fie, peste ceea ce este.

Copiii se joacă astăzi în online tot felul de multiplayere în care au cele mai bengoase nickname-uri și se dau drept cei mai viteji greuceni din univers. Ori această atitudine se transpune și în școala online. Astfel că și-au instalat tot felul de extensii în browsere, unele care chiar ar putea îmbunătăți calitatea orelor online, însă ei le folosesc la cu totul altceva. Îi puteți vedea schimbându-și background-ul pe cameră, să apară pe plajă și cu ochelari de soare, aruncând confetii pe tot ecranul în timpul orei sau dându-și freeze și luând o pauză când s-au plictisit. Practic profesorul vede o poză cu elevul, ca și cum ar fi atent la oră în timp ce el se joacă pe telefon sau face altceva.

Teste irelevante

Ne mai distrăm, mai facem și ore, dar care este totuși relevanța actului educațional în școala online? Cât de real este rezultatul acesteia transpus în note?

Să copiem la lucrări știam toți. Dar acum pentru copii s-a deschis un univers nemărginit de posibilități, iar profesorul nu prea poate face nimic. Notarea unui copil în sistemul de pe online a devenit o chestiune de perspicacitate din partea profesorului. Doar cei care au gândit într-adevăr sisteme de notare care nu permit copiatul sau inspiratul vor putea miza pe o apreciere cât de cât corectă.

Photomath

Testarea la grămadă în școala online este complet inutilă dacă este făcută pe același sistem de scoateți o foaie de hârtie. Elevii din clasă vorbesc în paralel pe whatsapp, messenger sau discord, cine știe subiectul dă răspunsurile tuturor, cel care termină primul așijderea. Cine a învățat, nu copiază și nu se inspiră de la ceilalți are mari șanse să ia o notă mai mică decât ultimul din clasă. Și apoi prinde orbul, scoate-i ochii.

Și dacă nu copiază de la alții, acolo e cartea, acolo e internetul, acolo e Photomath-ul care îți rezolvă orice problemă la mate. Profesorul nu mai are acea privire de ansamblu asupra clasei. El nu poate vedea în 10 cm2 de pixeli dacă elevul se uită la testul de pe ecran sau la cartea de lângă.

Testarea individuală, ascultatul, este o metodă mai sigură am putea spune. Dar când să-i asculți pe toți și când să mai predai? Ce fac ceilalți în timp ce tu asculți pe unu, doi sau trei? O platformă interactivă de testare ar fi binevenită. Cu teste gândite, cronometrate, o bază la care profesorul să poată apela pentru a putea fi sigur că notează așa cum trebuie. Altfel, toată această perioadă de pandemie și școală online este un mare fiasco. Un timp pierdut. Un pas înapoi pentru cei care vor da examene.

Daune interesante găsite la autopsia bolnavilor decedați de COVID

plamani cu covid tomograf

Autopsiile efectuate persoanelor care au murit din cauza Covid-19 au dezvăluit leziuni pulmonare „specifice și neașteptate” cauzate de SARS-CoV-2. Noul studiu, raportat ieri în jurnalul Lancet eBioMedicine , ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care persoanele care se recuperează de boală suferă încă de simptome persistente mult timp după ce s-au îmbolnăvit prima dată, fenomen denumit „Covid lung”. 

Cercetătorii de la King’s College din Londra, Universitatea din Trieste și Centrul internațional de inginerie genetică și biologie din Italia au analizat organele a 41 de pacienți care au murit de Covid-19 la Spitalul Universitar din Trieste, în Italia, între februarie și aprilie 2020. 

Au descoperit că puțin sub 90 la sută dintre pacienți au prezentat caracteristici neobișnuite în plămâni, care erau diferite de cele pe care le-ați vedea în mod obișnuit într-o moarte cauzată de pneumonie. Pentru început, vasele de sânge ale plămânilor erau pline de cheaguri de sânge extinse. Un studiu lansat la începutul acestei săptămâni a dezvăluit, de asemenea , de ce cheagurile de sânge sunt o caracteristică comună a Covid-19, sugerând că boala declanșează eliberarea de anticorpi autoimuni care cauzează coagularea sângelui.

În al doilea rând, au observat că multe dintre celulele pulmonare erau anormal de mari și aveau mulți nuclei. Ei susțin că acesta este rezultatul fuziunii dintre diferite celule în celule mari mari, cauzată de un proces cunoscut sub numele de sincitia.

În cele din urmă, autopsiile au dezvăluit că materialul genetic (ARN) al virusului ar putea fi încă găsit pândind în stratul unicelular care acoperă vasele de sânge și celulele epiteliale de suprafață din plămâni. Când vine vorba de înțelegerea complicațiilor pe termen lung ale Covid-19, aceasta ar putea fi o piesă importantă a puzzle-ului, spun cercetătorii.  

„Constatările indică faptul că Covid-19 nu este pur și simplu o boală cauzată de moartea celulelor infectate cu virus, ci este probabil consecința persistenței acestor celule anormale pentru perioade lungi de timp în interiorul plămânilor”, a declarat într-un comunicat Mauro Giacca, profesor la King’s College London care a condus împreună lucrarea, .

Oamenii de știință și medicii încă se luptă să afle natura exactă a „Covidului lung”,  dar o cantitate tot mai mare de dovezi sugerează de ce unii oameni continuă să sufere de o gamă largă de efecte secundare ale Covid-19 chiar și săptămâni sau luni după faza inițială a bolii, inclusiv oboseală, lipsa concentrării, pierderea mirosului și gustului, așa-numita „ceață cerebrală” și dificultăți de respirație. 

Cercetatorii incheie cu o discutie despre modul in care studiul lor ar putea ajuta la descoperirea de noi tratamente pentru Covid-19. De exemplu, ei spun că sunt în căutarea unui posibil medicament care ar putea bloca proteina virală ce provoacă fuziunea celulelor, lucru care ar putea opri formarea de celule mari aglomerate. De asemenea, investighează dacă aceste celule anormale afectează sau nu coagularea sângelui și inflamația.

Aberația falsității pe Facebook

windows

Facebook a început de ceva vreme să trâmbițeze despre cum vor ei să facă platforma de socializare mai sigură și mai lipsită de știri false. Lucru care ar fi minunat dacă ar fi adevărat.

Cu toate “eforturile” pe care le-au depus în această perioadă, se pare că nu le-a ieșit mai deloc, ba chiar impresia este că în ultima vreme apar din ce în ce mai multe falsuri pe platforma lor. Și asta nu se întâmplă oricum. Cele mai multe falsuri le-am observat chiar în anunțurile sponsorizate, cele care îți apar oricum, că ai dat sau nu Like vreunei pagini.

Cele mai bune două exemple în acest sens sunt anunturile privitoare la vânzări de licențe Windows și cele referitoare la noua monedă Libra care aparține, culmea, chiar celor de la Facebook.

Este cunoscut faptul că Microsoft a avut mai multe campanii în ceea ce privește vânzarea în pachete foarte avantajoase a licențelor pentru Windows 10, în unele cazuri chiar gratuit, din dorința acestora de a face tranziția pe cât mai multe sisteme existente de la versiuni mai vechi la ultima versiune. Nu este însă cazul cu aceste așa-zise oferte extrem de atrăgătoare pe care le vedem în reclamele de pe Facebook, oferte care s-au dovedit a fi false, menite doar a lăsa fără bani pe cei care se aruncă în shopping ca fata mare la măritat. Prin urmare tratați-le ca atare, adică cu indiferență.

În ceea ce privește anunțurile referitoare la noua monedă digitală pe care o lansează Facebook, am văzut diverse anunțuri postate ca și cum ar fi articole din titratul cotidian The Telegraph prin care oamenii erau îndemnați să cumpere Libra acum la un preț mic, în convingerea că prețul va crește exponențial și vor deveni milionari peste noapte, așa cum unii norocoși au făcut cu Bitcoin la apariția sa. De fapt, țepuitul era direcționat în site-uri fantomă unde plătea dar de fapt nu cumpăra nimic deoarece Libra încă nu era pe piață.

Ei bine, cum poate pretinde Facebook că luptă pentru o platformă curată, când chiar în interiorul sistemului lor de anunțuri sponsorizate apar asemenea falsuri? Este clar că verificarea anunțurilor este doar una automată și iată că rata de succes a filtrării este total nesatisfăcătoare.

Povestea scoţianului Alexander Selkirk, adevăratul Robinson Crusoe.

Cu totii, probabil, am auzit inca din copilarie de Robinson Crusoe, celebrul marinar naufragiat pe tarmul salbatic al unei insule din Pacific, si de ispravile sale uimitoare. Si este greu sa nu fi auzit, daca ne gandim ca romanul cu acelasi nume este considerat astazi, la aproape 300 de ani de la lansarea sa, drept cea mai tradusa carte din lume, dupa Biblie. Cine a fost insa misteriosul personaj care a servit drept model scriitorului Daniel Defoe si cate din intamplarile redate de catre acesta sunt adevarate?

Este un fapt cunoscut acela ca Daniel Defoe, renumitul jurnalist si scriitor englez care a trait la sfarsitul secolului al XVII-lea, a fost departe de viata tumultoasa a personajelor sale, mare parte dintre ele marinari sau aventurieri. In realitate, conform biografilor, cea mai lunga calatorie pe care Defoe a intreprins-o vreodata pare a fi fost una in Scotia, acolo unde acesta se deplasase in interes de afaceri.

Majoritatea istoricilor vremii sunt de acord ca, inainte de toate, Daniel Defoe a fost un fin ascultator si culegator al povestilor marinaresti care, la acea vreme, in plina epoca a colonizarilor, circulau din abundenta prin tavernele Londrei. Acolo avea sa-l intalneasca pe adevaratul Robinson Crusoe, corsarul de origine scotiana, Alexander Selkirk, ale carui aventuri aveau sa stea la baza celebrului roman.

Nascut in 1676, in satul pescaresc Lower Largo din Scotia, Alexander Selkirk a fost cel de al saptelea fiu al unei prospere familii de tabacari. In ciuda educatiei severe primita de la tatal sau, acesta avea sa se dovedeasca un copil problema, fiind autorul a numeroase infractiuni si acte pe care biserica le catalogase drept scandaloase. De altfel, in urma unei asemenea intamplari, in care fusese acuzat de „expunere indecenta” in timpul slujbei religioase, Selkirk avea sa isi paraseasca pentru totdeauna familia si sa se imbarce pentru prima oara pe o corabie.

Desi putini ii dadeau sanse de supravietuire, se pare ca viata de corsar ii pria de minune tanarului de numai 19 ani, cel care, opt ani mai tarziu, devenise unul dintre cei mai cunoscuti carmaci din flota engleza. Acesta avea sa fie si momentul in care Selkirk va primi comanda primei nave, galionul Cinque Ports, companionul navei de lupta Saint George, condusa la acea vreme de capitanul William Dampier.

Scopul expeditiei celor doi era acela de a captura si de a prada vasele spaniole care navigau in Oceanul Pacific, o metoda de imbogatire rapida, des intalnita la corsarii aflati in slujba guvernului Angliei din acea perioada.

Cu toate acestea, spiritul rebel si nonconformist al lui Selkirk avea sa il poarte in ceea ce chiar el numea mai tarziu, aventura vietii sale. Se pare ca tanarul scotian intrase deseori in conflict cu superiorul sau, William Dampier si chiar instigase echipajul la revolta impotriva capitanului pe care il considera incapabil sa conduca o asemenea expeditie. Ba mai mult, insistase sa fie lasat sa coboare pe prima insula intalnita, alaturi de camarazii loiali, pentru a se putea imbarca pe un alt vas.

Satul de problemele cauzate, Dampier ii va indeplini dorinta lui Selkirk si il va debarca pe acesta in arhipelagul Juan Fernandez, un grup de insule vulcanice situat la aproximativ 700 de kilometri de Chile. Cum nimeni nu il insotise in aceasta temerara incercare de a inlocui capitanul, scotianul se vede nevoit sa astepte de unul singur venirea navei salvatoare, pe care o considera iminenta.

Patru ani si patru luni de solitudine
Patru ani si patru luni aveau sa treaca pana cand Selkirk sa fie salvat de vasul Duke, aflat sub comanda capitanului Woodes Rogers, timp suficient pentru ca acesta sa isi dovedeasca abilitatile de veritabil supravietuitor.

Initial, scotianul fusese la un pas de moarte, petrecandu-si primele saptamani pe tarmul oceanului, hranindu-se cu scoici si putinele vietati marine pe care le putea captura. Se pare ca paranoia de care suferea il oprise sa exploreze interiorul insulei, convins fiind ca aceasta este locuita de salbatici sau creaturi care ii vor raul. Selkirk isi petrecea timpul citind Biblia pe care i-o lasasera fostii camarazi, asteptand sa fie salvat de unul dintre vasele care navigau in zona.

Abia in momentul in care devenise evident ca asteptarea urma sa fie una de durata, scotianul se va aventura in explorarea insulei necunoscute. Putinele obiecte care fusesera abandonate odata cu el: o muscheta, praf de pusca, o trusa de tamplarie, un cutit si cateva haine aveau sa devina in cel mai scurt timp, cheia supravietuirii sale.

Desi se parea ca, spre groaza lui Selkirk, singurii locuitori ai insulei erau soarecii, scotianul va descoperi in curand un veritabil paradis. Insula pe care fusese abandondat adapostea o uriasa colonie de capre salbaticite, lasate, cel mai probabil, de primii navigatori europeni, precum si o multime de copaci exotici ale caror fructe cresteau din abundenta. Singura problema pe care parea sa o intampine era depresia cauzata de solitudine, inconvenient pe care Selkirk il va depasi atunci cand va reusi sa domesticeasca primele pisici aflate pe insula. De altfel, asa cum singur va marturisi la intoarcere, felul sau de a fi si relatiile tensionate pe care le avusese tot timpul cu semenii, aveau sa faca din sederea pe insula una dintre cele mai frumoase perioade din viata lui.

Scotianul se va dovedi un adevarat supravietuitor, folosind la maxim putinele obiecte pe care le avea la indemana, cu ajutorul carora reusise sa isi construiasca doua colibe si un tarc in care crestea cateva zeci de capre capturate.

Desi in timpul celor peste patru ani de sedere pe insula, doua vase acostasera pe tarmul acesteia, Selkirk evitase imbarcarea, cu atat mai mult cu cat erau nave sub pavilion spaniol, fapt ce i-ar fi adus o soarta cu mult mai rea decat cea de pe insula.

Ca o ironie a sortii, vasul care ii va aduce salvarea la 2 februarie 1709, galionul Duke, aflat sub conducerea capitanului Wooden Rogers, il avea drept carmaci pe nimeni altul decat William Dampier, fostul inamic al lui Selkirk, artizanul abandonului sau.
Aveau sa treaca inca opt ani pana cand scotianul avea sa revina in Lower Largo, desi sederea sa nu avea sa dureze decat cateva luni. Probabil aceasta va fi perioada in care il va cunoaste pe Daniel Defoe, cel caruia ii va vinde manuscrisul cu insemnarile sale precum si intreaga poveste.

Desi se casatorise cu o tanara vaduva bogata, scotianul preferase in scurta sa sedere sa isi petreaca majoritatea timpului alaturi de pisicile sale si de marinarii veniti de pe mare, nefacand un secret din nemultumirea de a fi plecat de pe insula.
Spiritul de aventura si incapacitatea de a se adapta in mijocul semenilor il vor determina pe Selkirk sa se imbarce din nou, de aceasta data cu destinatia Africa. Avea sa fie ultima sa aventura, scotianul murind in timpul calatoriei din cauza febrei care afectase intreg echipajul. Conform jurnalului de bord, trupul sau avea sa fie aruncat in mare conform obiceiului marinaresc.

Furnica elveţiană şi furnica românească…

 

VERSIUNEA ELVEŢIANĂ

Furnica munceşte greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat.
SFÂRŞIT

VERSIUNEA ROMÂNEASCĂ
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.
Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.
Românii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.
Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească “cât se cuvine”.
Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.
Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă nelimitată.
Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu torţionarii de la Auschwitz.
Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.
Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent.
Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 50 milioane de euro.
Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani casă-şi plătească şi amenda şi impozitele.
Furnica pleacă din România şi se instalează în Elveţia unde contribuie la bogăţia economică.
Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.
Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe.
În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilorde stânga.
Fosta casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.
Greierele moare de supradoză cu etnobotanice.
Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechităţii sociale.
Casa este invadată de o bandă de gândaci tuciurii, emigranţi.
Gândacii organizează cămătăria, prostituţia, taxele de protecţie, traficul de droguri şi terorizează comunitatea.
Guvernul se felicită pentru asigurarea echității sociale în România.

Vultur sau gaina ?

Un om a gasit un ou de vultur si l-a pus in cuibarul unei gaini din hambar. Dupa ce a fost clocit alaturi de puii de gaina, puiul de vultur s-a nascut si a crescut alaturi de ei. Toata viata vulturul a facut ceea ce au facut si pui hambar, el a zgariat pamantul pentru viermi si insecte. El a cloncanit, si-a intins aripile si a zburat cativa metri in aer.
Anii au trecut si vulturul a ajuns foarte batran. Intr-o zi el a vazut o pasare magnifica deasupra sa, sus pe cerul senin. Plutea intr-o gratioasa maretie pe curentii puternici de aer, cu abia o bataie din aripile sale puternice, care pareau din aur. Vulturul batran crescut printre gaini privea in sus cu veneratie.
– Cine e acela ? a intrebat el.
– Acela e vulturul, regele pasarilor , a spus vecinul sau.
– El apartine cerului. Noi apartinem pamantului, noi suntem gaini.
Asa ca vulturul a trait si a murit ca o gaina, pentru ca asta a crezut ca este.”
Noi parem de multe ori in ochii celorlalti oameni , un vultur auriu, inconstient de inaltimile la care ne putem avanta.
O poveste ce ne face sa intelegem valoarea omului, adevarata sa iubire si respectul fata de oameni – spunand mereu adevarul.
O poveste cu un mesaj al trezirii noastre , vazand lumina care suntem cu adevarat pentru noi si ceilalti, recunoscand ca suntem mai buni decat o stiam.

Fantana cu vin

Deschisa in 2016,
.Prima fantana cu vin a fost inaugurata in Italia, iar oamenii care ajung in zona se pot servi gratuit la orice ora.
Fantana a fost inaugurata pe celebrul drum de pelerinaj “Cammino di San Tommaso” si este o metoda de a atrage cat mai multa lume in pelerinajul religios, . Vin produs local curge prin fantana din orasul Caldari di Ortona si este prima de acest fel, deschisa non-stop, fiind administrata de o organizatie non-profit.
Mii de turisti trec prin zona pentru a vizita catedrala din oras, acolo unde se afla ramasitele lui Tommaso, unul dintre discipolii lui Isus.
Fantana a fost inspirata de una similara din Spania, aflata tot pe un drum de pelerini.

Sărbătoarea Marmotei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Legenda spune ca daca marmota isi vede umbra, vor mai urma inca sase saptamani de iarna. Daca nu isi vede umbra, primavara vine mai devreme.

La noi, sarbatoarea este numita Stretenie sau Ziua Ursului.
Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

Mi-e greu sa cred ca ursii voi iesi azi din barlog, cand, bietii de ei, abia au intrat la hibernat de cateva saptamani, in unele locuri.

Oare marmotele si ursii au aflat ca azi e 2 februarie?

Ziua Marmotei a fost înființată în 2002, cu scopul de a celebra aceste ființe interesante care nu primesc suficientă atenție la nivel mondial, deși le putem găsi pe aproape toată suprafața Pământului.
Există totuși anumite părți ale lumii unde marmota este apreciată cu adevărat. Spre exemplu, un loc deosebit de atent cu Ziua Marmotei (care are rolul de zi de sărbătoare) este Alaska. Locuitorii din Alaska obișnuiesc ca în această zi, pe lângă alte activități în comunitate, să ia masa cu cei dragi și să discute despre marmote. Glumele și bancurile nu lipsesc defel.

Orașul Owosso din Michigan este un alt exemplu, aici Ziua Marmotei fiind celebrată prin intermediul unui festival cu adevărat impresionant, care conține jocuri și chiar concursuri între marmote.

Dacă nu te afli într-un loc unde această zi este privită cu respect, poți sărbători marmotele prin documentarea și acumularea informațiilor despre ele și prin implicarea în organizațiile non-profit care luptă pentru drepturile animalelor.

De ce are februarie 28 de zile? Legenda zilei lui Caesar.

 

De ce are februarie 28 de zile, spre deosebire de celelalte luni din an? Istoria e destul de complicată.
Februarie are 28 de zile pentru că a fost adăugată mai târziu la calendar faţă de celelalte luni.
Există şi o legendă urbană, neconfirmată, care spune că în calculul romanilor, februarie avea 29 de zile, dar o lună a fost adăugată la August, pentru a-l onora pe împărat. Cu toate acestea, teoria nu a fost confirmată.

În secolul VIII înaintea erei noastre, romanii foloseau calendarul lui Romulus, care avea 10 luni şi pornea în martie şi se termina în decembrie.
Ianuarie şi februarie nu existau, iar romanii, când erau întrebaţi ce lună e, spuneau că nu e niciuna. 
Anul pe calendarul lui Romulus avea 304 de zile. Iarna practic era o perioadă care nu avea o denumire şi despre care nu se vorbea foarte mult.
Pentru cei care lucrau în agricultură, iarna nu le folosea la nimic. Regele Numa Pompilius a modificat acest calendar în 714 înaintea erei noastre, pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. El a egalizat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.
Un calendar cu 355 de zile era totuşi eronat. Anotimpurile şi lunile nu se mai aliniau cum trebuie. Ocazional, romanii adăugau o lună suplimentară de 27 de zile, numită Mercedonius. Practic, romanii ştergeau ultimele zile din februarie, care se încheia pe 24 şi introduceau această a 13-a lună.
De ce are februarie 28 de zile? Pentru că în anul 45 înaintea erei noastre, Iulis Caesar a cerut experţilor să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare, aşa cum o făceau egiptenii. Caesar a adăugat 10 zile la calendar şi o zi suplimentară în februarie, o dată la patru ani.
O dată la patru ani, luna februarie are 29 de zile şi anul are 366 de zile. Acest lucru vine din calculele astronomice, pentru că mişcarea revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară la luna februarie. Ziua de 29 februarie a fost introdusă ca parte a reformei iuliene a calendarului.