Bolnavii de cancer au liber la medicamente. Au scăpat de comisia CNAS

Veste bună pentru bolnavii de cancer și cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

“Dupa modificarile stabilite astazi, pacientii vor putea beneficia de medicamente compensate si gratuite pentru afectiunile mentionate, in baza prescriptiei medicului specialist, fara a mai fi nevoie si de aprobarea comisiilor de experti de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local, dupa caz. Prin urmare, se scurteaza timpul de la momentul diagnosticarii pana la momentul inceperii tratamentului, iar in cazul pacientilor pentru care tratamentul a fost deja initiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid si mai simplu, fara a mai parcurge aceasta procedura administrativa”, spune Guvernul într-un comunicat.

În urma unor modificări legislative, executivul a aprobat astăzi eliminarea unei birocrații ucigătoare la propriu. Au fost eliminate condițiile de aprobare a medicamentației pentru bolnavii de cancer și cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Bolnavii care au nevoie de medicamente în domeniile menționate (măsura acoperă 106 Denumiri Comerciale Internaționale) nu vor mai fi nevoiți să treacă prin comisiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ele vor putea fi eliberate doar pe baza rețetelor prescrise de medicii specialiști.

În momentul de față, este nevoie de aprobări ale comisiilor naționale pentru un numar de 70 de DCI-uri unice, în urmatoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroza multiplă, scleroza tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B si C, tratamentul infertilității, obezitate.

La nivel local, comisiile caselor de asigurari de sanatate aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroza multiplă, epilepsie.

Măsura intră în vigoare de la 1 martie anul acesta.

O sa-ti placa si astea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete