Cafegiul vienez

Statuia lui Jerzy Franciszek Kulczycki ,pe strada Kolschitzky din Viena, la colțul casei Favoritenstraße 64.

In timpul asediului de la Viena (1683) , el sa oferit voluntar să părăsească orașul asediat și înfometat și să-l contacteze pe Ducele Charles de Lorena . Împreună cu servitorul său încrezător, Đorđe Mihajlović sârb , el a părăsit orașul în îmbrăcăminte turcească și a trecut liniile inamice cantand cântece otomane. După ce l-a contactat pe duce, perechea a reușit să se întoarcă în oraș tinandu-si promisiunea. Din cauza acestor informații, consiliul municipal a decis să nu se predea forțelor turcești de Kara Mustafa Pasha și să continue lupta în schimb.

După sosirea forțelor creștine conduse de regele polonez John III Sobieski , la 12 septembrie, asediul a fost întrerupt. Kulczycki a fost considerat un erou de către orașele recunoscătoare din Viena. Consiliul municipal i-a acordat o sumă considerabilă de bani, în timp ce burghezii i-au dat o casă în cartierul Leopoldstadt . Regele Ioan Sobieski însuși l-a onorat pe Kulczycki cu cantități mari de cafea găsite în lagărul capturat al armatei lui Kara Mustafa.

Până de curând, în fiecare an o sărbătoare specială era organizată de proprietarii de cafenele din Viena, care isi decorau vitrinele cu portretul lui Kulczycki.

Potrivit legendei, el este citat adesea ca cel care a înființat prima cafenea din oraș în 1683, folosind boabele de cafea lăsate în urmă de turcii otomani care s-au retras.

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete