Bunica a murit demult. E oale și ulcele la ora asta. Amintirea ei fizică a rămas prin câteva obiecte răspândite prin casă, pe care ai vrea să le arunci uneori, dar n-o faci pentru că vrei să rămâi cu amintirea ei vie, măcar atunci când te împiedici de ele.
Când trăia bunica nu aveai în casă decât maxim o aspirină. Habar n-aveai de toate denumirile paraștiințifice ale medicamentelor, la ce e bun fiecare și ce contraindicații ar putea avea. Pentru că nu aveai nevoie de ele. Te lăsai în îngrijirea ei și niciodată nu dădea greș.
Orice problemă de sănătate aveai, nu te prindea ca astăzi frica subită de consecințe. Subconștientul tău știa că bunica le rezolvă oricum pe toate și nu-ți băteai prea mult capul cu asta.
Îți mai aduci aminte frecțiile cu Diana sau lingurița de zahăr cu câteva picături de Diana, compresele cu oțet, cuțitul rece de pe cucui, râncezeala pusă pe înțepătura unui cui ruginit? Ei, dar pe lângă astea, bunica folosea unul dintre cele mai ciudate tratamente pentru răceală.
VENTUZELE
Știa să folosească ventuzele de la mama ei, care probabil știa tot de la mama ei. Am mai văzut în câteva locuri tratamentul cu ventuze, dar nu așa cum îl făcea bunica. Tratamentul cu ventuze a fost întâlnit și acum 2500 de ani în medicina tradițională chinezească și în Grecia antică.
În mare, vedeți în filmulețul de la final cum se folosesc ventuzele. Cu o mică făclie îmbibată în spirt și aprinsă, bunica ardea aerul din borcănel și apoi îl plasa rapid pe spate, vidul din interior trăgând carnea înăuntru. Făcea așa cu toate. Doar că, față de ce-am văzut la alții, unele nu le desprindea așa rapid. Le lăsa până aproape se umpleau cu carne și se făceau vineții. Celelalte, în loc să le dea jos, le trăgea pe spate, încet, încet, lăsând dungi roșii, late, să te țină câteva zile.
La ce sunt bune ventuzele? Bunica le folosea atunci când răceala se agrava, apărea tusea seacă și durerile în piept. Tradus, asta însemna că te apropiai încet de o pneumonie. După 2-3 zile de tratament cu ventuze îți reveneai miraculos. Ce explicație științifică este în spatele acestui tratament, nu știm. Probabil că are legătură cu acopunctura sau alte tratamente pe bază de stimulare a punctelor sensibile. Dar noi știam că ventuzele trag răceala, aveam încredere în asta și lucrurile se întâmplau. Mentalul probabil făcea și el o parte din treabă.
Cu ventuze se mai tratau pe lângă răceală și alte afecțiuni: Durerile reumatice, febra, problemele cu circulația, hipertensiunea. Și pe lângă acestea, ajută la eliminarea toxinelor. Ventuzele au revenit în câteva cabinete, inclusiv ca masaj și tratament anticelulitic. Dar cine mai folosește astăzi acasă metoda ventuzelor? Cine mai are instrumentarul?
Eu. Într-un sertar vechi, dintr-un dulap vechi, al bunicii. Pe care nu le-am aruncat. Dulapul va fi aruncat. Ventuzele poate vor ajunge undeva în pod. Și când o să mă urc peste ani și mă voi împiedica de ele, o să-mi aduc aminte din nou de ea.