Somnul din timpul nopții este cea mai puternică armă a organismului împotriva oboselii și în același timp cel mai bun doctor pe care îl putem avea. În timpul somnului organele își fac pe rând întreținerea și se relaxează pentru munca de a doua zi. De asemenea, în cazul unor afecțiuni de orice natură, corpul poate acționa împotriva oricăror dereglări, atunci când nu este ocupat cu altceva.
Pentru a lăsa organismului timpul necesar de refacere, somnul din timpul nopții trebuie să se desfășoare în cel mai natural mod cu putință. El nu ar trebui să fie provocat/indus de medicamente, iar orele alocate lui ar fi bine să fie aceleași în fiecare zi, minim 7.
- Fă-ți programul de somn între aceleași ore zilnic. În funcție de programul fiecăruia, ar trebui să avem grijă ca orele de somn să fie aceleași în fiecare zi. Fie că te culci mai devreme sau mai târziu, încearcă să ai aceeași oră de culcare și de trezire, fără a face diferențe majore în weekend față de zilele de muncă. Un program respectat învață organismul să fie organizat iar procedurile de mentenanță ale organelor vor fi respectate în fiecare zi.
Siesta de dupăamiază nu este un lucru bun pentru corpul nostru. Dacă dormi o oră atunci când vii de la serviciu, lucru care se întâmplă cel mai des din cauza faptului că neglijăm mesele din timpul zilei și când ajungem acasă mâncăm pe săturate (adică de circa 1.7 ori mai mult decât ar fi necesar), programul de somn este automat dat peste cap. Evitați ațipeala de dupămasă. Ridicați-vă de pe canapea și faceți ceva să vă sară somnul. Senzația va dispărea în scurt timp și energia va reveni.
2. Lasă corpul să fie expus la lumină cât mai mult în timpul zilei. Folosește orice pauză pentru a ieși la lumină. Cafeaua de dimineață bea-o pe balcon sau în curte. Lumina afectează foarte mult somnul. O zi întreagă petrecută în birou sau în spații închise, la lumină artificială, te va obosi și mai mult și nu te va lăsa să dormi bine noaptea.
În timpul serii, greșeala cea mai mare este ca ultimele două ore înainte de culcare să le petrecem în fața ecranelor, fie ele TV, telefoane, tablete, e-readere. De asemenea, privitul la ecran fără o lumină ambientală este extrem de nociv ochilor.
Somnul de noapte trebuie să se desfășoare în condiții de lumină cât mai scăzută. Corpul detectează și este sensibil la lumină nu doar prin ochi. Somnul într-o cameră luminată este de o calitate mult mai slabă decât cel pe întuneric total. Expunerea copiilor mici spre exemplu la lumină pe timpul nopții nu face altceva decât să-i agite mai mult. Este o greșeală frecventă a părinților.
În același timp temperatura din cameră în timpul nopții ar trebui să fie mai redusă.
3. Exercițiul fizic pe timpul zilei face somnul mai liniștit și calitativ superior. Orice fel de exercițiu, chiar și o plimbare de 10 minute în aer curat. Sunt totuși de evitat activitățile fizice obositoare la mai puțin de 3 ore înaintea orei de culcare.
4. Alimentația în ceea ce privește somnul are și ea un rol important. Evitați alcoolul, nicotina și cofeina în timpul serii. Dacă sunteți fumător, impuneți-vă renunțarea la “ultima țigară” înainte de culcare. Este de evitat și consumul mare de lichide în timpul serii.
5. Relaxează-te înainte de culcare. Întrarea în modul de somn trebuie să se facă fără stres. De cele mai multe ori atunci când ajungem seara sub plapumă, avem timp să reflectăm la problemele din timpul zilei. Însă acest lucru este de evitat. Gândurile stresante induc un stres suplimentar fizic și fiziologic în organism și trecerea lui în modul de relaxare se face mult mai greu iar somnul nu va mai fi odihnitor. Nu poți schimba uleiul la mașină cu motorul pornit.
Dar despre tehnicile de relaxare înaintea somnului vom vorbi cu altă ocazie.
Somn ușor!