Duminică seara în România, peste 100.000 de oameni au protestat în stradă împotriva Legii Grațierii. A fost cel mai mare protest din ultimii 20 de ani, cele mai multe voci ridicate la unison împotriva unor reglementări legislative.
Suflarea civică a fost reactivă la inițiativa guvernului care o conduce, și-a exprimat părerea în singurul mod în care mai putea să o facă, după ce protestele vehemente de pe toate mediile interactive nu au părut să înduplece coaliția de guvernare pentru a renunța la propunerile legislative.
Au fost emisiuni nenumărate la radio și televiziune care au relevat aceeași părere colectivă. Au fost discuții interminabile pe rețelele de socializare în care a primat ideea că aceste legi sunt greșite și că opinia publică nu le dorește, în marea ei majoritate. Au fost proteste în stradă, inclusiv alături de președintele țării care au enunțat aceeași idee.
“În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, “România cere: fără graţiere!”, “Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”, “Reformă în CNA”, “Democraţie, nu oligarhie!”, “România, trezeşte-te!, “DNA să vină să vă ia!”, “Democraţie, nu oligarhie!”, “Jos, penalii!”, “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”,
au fost câteva dintre lozincile scandate de oameni în București și alte 22 de orașe din țară. S-a protestat inclusiv în Alexandria, orașul baronat de Liviu Dragnea, șeful PSD, dar și în diaspora.
În tot acest timp, instalat comod în scaunul unui post TV, premierul Grindeanu spunea că nu crede în agresivitatea pumnului și amintea opiniei publice că nu cu mult timp în urmă au fost alegeri, sugerând probabil că dacă actuala coaliție de guvernământ a fost votată, poate acum să facă orice consideră.
Totuși, în toată perioada de la apariția propunerilor legislative buclucașe, vocea majoritară s-a exprimat tocmai în sensul că “noi nu am votat grațierea”. Ori în această categorie intră mai ales votanții PSD și ALDE, lucru de care ar trebui să țină cont actuala guvernare.
Dacă o vor face sau nu, vom vedea după consultările de mâine cand, după dezbaterea publică, premierul va lua cunoștință de concluziile Ministerului de Justiție, promotorul acestor modificări legislative și va lua o decizie.