Creșterea accelerată a puilor are efecte tot mai nasoale

Vremurile în care trăim, creșterea populației și nevoia tot mai acută a acesteia de hrană, dar în același timp dorința tot mai mare de a face profit a companiilor care se ocupă cu creșterea animalelor au dus la aplicarea unor metode de creștere din ce în ce mai îndepărtate de cele naturale.

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este puiul/găina americană. Obținută prin tehnici speciale de împerechere dar și prin modificări genetice importante, această rasă a fost importată în timp pe tot mapamondul datorită rapidității de creștere și a cantității suplimentare de carne brută obținută.

Modificările genetice combinate cu tehnicile de creștere accelerată au adus însă nu doar beneficii, ci și efecte negative. Aceste efecte sunt mereu aduse în vedere de activiștii din alimentație, combătuți la rândul lor de companiile producătoare.

[fblikebox id=568]

Dacă în cea mai mare parte carnea obținută până acum nu avea elemente fizice proeminente care să evidențieze vreo problemă, în ultima vreme acestea au început să apară tot mai des.

Efectul dungilor albe (white striping) apare din ce în ce mai mult la puii crescuți accelerat și, în urma studiilor efectuate pe carne, se pare că aceasta a început să piardă din calități, ba chiar să fie nocivă. Conform acestor studii, efectul dungilor albe este exclusiv datorat creșterii accelerate și reprezintă o afecțiune musculară evidentă.

În prezent carnea care prezintă acest defect este folosită (cică) numai pentru carnea procesată, în genul chifteluțelor chicken nuggets. Cu toate acestea ea poate fi găsită cu ușurință și în magazine sub formă de fileuri, lucru care dovedește că grija pentru consumator nu este atât de mare.

Carnea care prezintă această caracteristică este mai tare, impenetrabilă pentru sosuri și conține mai multă grăsime.

Cu toate aceste avertizări, exponenții industriei alimentare nu par a fi dispuși să facă schimbări, deși efectele sunt vizibile.

Dacă în 1950 un pui american era scos pe piață după 70 de zile la o greutate medie de sub 1.5kg, în 2015 puiul iese după 47 de zile la o greutate de 3kg.

[fblikebox id=568]

Un membru al Consiliului Național al Crescătorilor de Găini american spune că acest defect afectează un mic procentaj din producție și populația nu are de ce să-și facă griji în această privință. Cu toate acestea, un studiu recent efectuat pe cca 300 de păsări a relevat faptul că 96% dintre ele sunt afectate.

Activiștii susțin că boala afectează de asemenea și calitatea vieții păsărilor, încercând să lupte și pe această cale cu dezvoltarea artificială din industria cărnii de pui.

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete