imbatranire

Industria produselor anti-îmbătrânire este una de mai multe miliarde de dolari dar produsele acesteia acționează numai la nivelul pielii.

Îmbătrânirea însă se produce la un nivel mult mai adânc. Nivelul celular. Iar ultimele studii ale oamenilor de știință (și nu e vorba despre cei britanici 🙂 ) arată că mâncând mai puțin putem încetini acest proces.

Cercetări recente publicate în Molecular & Cellular Proteomics arată exact cum reducerea caloriilor acționează asupra procesului de îmbătrânire a celulelor. Cercetătorii au aflat că atunci când ribozomii – producătorii celulari de proteine – își încetinesc activitatea, îmbătrânirea celulei încetinește și în același timp aceștia au timp mai mult să se regenereze.

“Ribozomul este o mașinărie foarte complexă, cam ca o mașină care periodic are nevoie de întreținere pentru a înlocui piesele care s-au uzat mai repede” spune John Price, profesor de biochimie la universitatea Brigham Young. “Când cauciucurile se uzează, nu arunci toată mașina ci îi pui altele noi”.

Pentru a încetini activitatea ribozomilor este nevoie de reducerea caloriilor consumate. Studiul a arătat că atunci când caloriile se reduc la nivelul celor necesare vieții și nimic mai mult, creșterea duratei de viață urcă liniar. Studiile făcute pe șoareci arată că cei care au primit un număr redus de calorii au fost mult mai energici și au suferit mai puține boli, dincolo de faptul că au trăit mai mult. Restricția de calorii s-a putut observa foarte clar la nivel biochimic și rezultatul a fost un proces de îmbătrânire mult mai lent.

Faptul că ribozomii au avut o activitate mai redusă le-a permis să se regenereze și să producă proteine de calitate superioară necesare funcționării celulare.

[fblikebox id=568]

Price recomandă tuturor să ia aminte la rezultatele acestui studiu și chiar dacă asta nu înseamnă să ne apucăm de numărat calorii, ar trebui să ținem seama de activitatea depusă într-o zi și să o corelăm cu numărul caloriilor pe care le consumăm.

“Pe măsură ce avansăm cu cercetările mecanismului de îmbătrânire, rezultatele clare ale studiilor trebuie să ne ajute să luăm deciziile potrivite în ceea ce privește ce și cât mâncăm” concluzionează profesorul.