Când a apărut primul film 8K, nu prea putea nimeni să-l ruleze în condiții normale și apărea cam un frame pe secundă. Tehnologia 4K este acum din ce în ce mai prezentă pe noile televizoare, la un preț din ce în ce mai permisibil.
8K a apărut pe câteva televizoare la firmele de top, mai mult ca o dovadă a puterii de procesoare decât ca o tehnologie pe care am putea să o folosim la ceva.
Iată însă că Dell a prezentat la CES noul lor monitor 8K nu numai ca un concept ci ca un produs de piață care va apărea în magazine anul acesta.
Dell UltraSharp 32 Ultra HD 8K monitor (UP3218K), oferă 33.2 millioane de pixeli pe un ecran de 32 de inci, adică o rezoluție de 7680×4320 la o densitate de 275 PPI.
Densitatea poate părea mică dacă o comparăm cu cea a ecranelor de pe cele mai noi telefoane însă trebuie ținut cont de faptul că distanța la care privim un monitor este considerabil mai mare față de telefon. Astfel, dacă s-ar folosi o densitate mai mare, claritatea ar fi mai scăzută în sensul în care mulți pixeli s-ar pierde vederii datorită distanței.
Dell nu a oferit încă informații despre GPU necesar pentru ca acest monitor să funcționeze în parametri normali, dar cu siguranță va fi nevoie de o putere de procesare destul de mare.
În ceea ce privește trendul pieței pentru display-urile 8K, este greu de imaginat cât de repede se va mișca ascensiunea pixelilor. Dacă în ceea ce privește monitoarele PC avem o oarecare cotă de piață pentru 4K, iar televizoarele merg tot într-acolo, sursele de difuzare vor trebui să se miște și ele. Pentru PC-uri nu este așa o mare problemă însă dacă ne gândim că streamingul abia începe să suporte 4K (cu întreruperi) iar posturile TV emit încă majoritatea în SD (amintiți-vă cu câtă vâlvă au anunțat Antenele trecerea la HD la finele anului trecut), ne gândim că oricum nu avem conținut pentru rezoluții superioare, nici măcar pentru 4K. Ultra Blu-ray abia a venit, iar dacă ne gândim la encodere, cu toate că H265 produce fișiere mici, trecerea la 8K înseamnă de 16 ori mai mult în mărimea fișierelor video față de Full HD.
Pe de altă parte nu văd prea aproape momentul în care un GPU va suporta jocuri rulând în 8K, cu toate efectele speciale de care se poate bucura ochiul astăzi. La ritmul scăzut de dublare a capacității de procesare pe care l-a arătat AMD si Nvidia în ultimii ani (față de perioada anilor 2000 când puterea se dubla anual), 8K folosit la maxim se întrevede cam peste 5 ani.