O poveste cu gansteri de legenda : Un roman, sofer si om de casa al celebrului ganster Al Capone ! 

 

În anii ’20, zeci si zeci de mii de ardeleni,satui de fosta„prosperitate” austro-ungara a Transilvaniei, au emigrat pe capete în SUA pentru o viata si un trai mai bun. Printre aceştia, s-a numărat şi un bărbat tanar,dar ambitios, pe nume Ieronim Budac, un ardelean născut in 6 mai 1897 în localitatea Cârţişoara, din judeţul Sibiu,satul vestitului Badea Cartan,cu care era chiar var de-al doilea!!Nu avea insa nici cultura si nici anvegura istorica de „cetatean” al Romaniei Mari,coborator,parca, de pe Columna.El nu s-a dus pe jos la Roma!A emigrat la doar 20 de ani,spre…acel El Dorado al Lumii noi, tărâm pe care a trăit aventuri incredibile alaturi de cei mai mari gangsteri ai istoriei americane !.Putini stiu ca Ieronim Budac românul născut la Cârţişoara si-a incercat norocul în anii ’20 tocmai în Statele Unite, unde a ajuns dintr-o intamplare şofer,la cine credeti,chiar la teribilul Al Capone ,care il admira ,nu…pentru trasul cu pistolul,ci pentru talentul sau extraordinar de sofer „la limita”…
Ieronim Budac a ajuns peste ocean, cu putin înainte ca prohibiţia americana să fie instaurată în fortza!, Prohibitia a început cu interzicerea vânzarii, producerea, consumarea şi transportarea de alcool şi de băuturi alcoolice. În această perioadă de doi ani la limita prohibitiei, ardeleanul a reuşit să se infiltreze în cercuri… mai mult sau mai puţin dubioase.ieronim-budac-banda-lui-al-capone
Cum a reusit „cartzanul” nostru să intre în contact cu teribilul Al Capone, unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri americani din toate timpurile? Era doar cel care a controlat ani in sir comerţul ilegal cu băuturi alcoolice pe continentul american ,vehiculand averi fabuloase .Dar si Budac făcea un rachiu din prune strasnic,(faimoasa palinca ardeleneasca!) foarte apreciata si platita ca atare de americanii care-l cunoscuseră. Iar acest zvon a ajuns până la urechile lui Al Capone. Reţeta românului ,dezvaluita contra …cost, a fost pe placul gangesterului american, motiv pentru care „Jeremin” BudaK a devenit unul dintre producatorii de top ai „licorii din Carpati”cu gust si aroma unica. Dar intrase si intre oamenii de încredere ai lui Al Capone…prezent in destule momente „critice”din viata gansterului.Intr-un astfel de moment…”la limita” ,cu Ieronim la volan,faimosul Al Capone a …cunoscut cel mai indraznet, indemanatic si rapid pilot din Chicago!Oferta fabuloasa de a-i fi sofer permanent,a fost declinata cu un siretlic: „Boss,n-am facut armata,nu stiu sa trag cu pistolul…cand sa mai invat!!”
Din afacerile făcute cu marele gangster american a apărut şi cel mai interesant episod petrecut de român peste ocean.Ca sa scape de o urmarire, Budac a intrat cu un camion plin cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţiştii care se aflau pe urmele sale. In baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat in…submersiune, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei , au scris Traian Cânduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cârţişoara!
Ardeleanul şi-a întemeiat si o familie în America, însurându-se cu o fată chiar din satul său natal Cârţişoara, pe nume Maria. Tatăl acesteia, Ion Tarcea, avea un magazin, la subsolul căruia,bine camumflat, Budac şi-a amenajat o distilerie discreta, începând să producă acel rachiu de prune fara egal, ce era vândut cuj mare succes pe piaţa neagră din Statele Unite. Mariajul lui Ieronim şi Maria nu a durat foarte mult,se pare din initiativa fetei, cei doi despărţindu-se, Redevenind burlac si din cauza anturajului,Ieronim Budac nu s-a mai recăsătorit de atunci, şi nici nu a avut copii.

Ieronim Budac în faţa magazinului socrului său Ion Tarcea
După 12 ani petrecuţi în Chicago, a luat decizia de a se întoarce acasă deoarece traficul cu alcool de contrabandă nu mai era profitabil, iar şeful său Al Capone devenise ţinta principală a celor de la FBI. În anul 1930, ardeleanul a revenit în satul său natal, unde cu banii strânşi peste ocean şi-a cumpărat o casă şi mai multe cazane de rachiu, construind una dintre cele mai importante distilerii din Transilvania.
Om cu mare experienta de viata,a fost ales de consateni in mod repetat ca primar în localitatea natală din partea liberarilor. Acesta a condus localitatea Cârţişoara timp de 14 ani, până când la putere au ajuns comuniştii…Cand au auzit cu cine au de-a face,au inceput interogatoriile despre afacerile lui cu… imperialistii americani !! A scapat de puscarie cu bani si cu povesti multe…Scarbit de cele traite acasa, Ieronim Budacs-a retras in singuratatea casei sale si a murit la data de 23 septembrie 1977, fiind îngropat în cimitirul bisericii din Cârţişoara.

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete