Natura stabilește reguli clare pentru organismele care trăiesc pe Pământ, omul delimitându-le în specii și subspecii, în funcție de caracteristicile lor. Dar tot natura, la fel ca și matematica sau fizica, are și excepții care întăresc aceste reguli.
Lungfish (peștele cu plămâni), denumit și peștele salamandră, este una din aceste excepții. Făcând parte din specia Dipnoi, lungfish este singurul pește care poate supraviețui atât în apă cât și pe uscat. Acest lucru se datorează faptului că lungfish este dotat cu plămâni care preiau funcțiile de respirație atunci când din motive naturale ajunge blocat pe uscat în sezonul secetos.
Întâlnit mai ales în Africa dar și în America de Sud și Australia, peștele cu plămâni trăiește în apă dulce și are deseori ghinionul de a rămâne captiv în bălțile care se evaporă în timpul verii.
Neavând altă soluție, peștele își face un tunel mâncând mâlul încă moale și eliminându-l apoi prin branhii. Apoi secretă prin piele un mucus special care se usucă la exterior creând un fel de cocon în care păstrează un mediu umed, lăsând doar o gaură prin care să poată respira.
Peștele poate supraviețui până la 4 ani în această stare vegetativă în care își reduce funcțiile metabolice, hrănindu-se doar cu grăsimea acumulată. De multe ori, din zonele mâloase, oamenii extrag pământ pentru a face din el cărămizi, astfel că nu o dată s-a întâmplat ca peștele să ajungă în pereții caselor.
Mai multe triburi din Africa se hrănesc cu lungfish în anotimpul secetos, ei căutând prin mâl coconii acestui pește supraviețuitor.