Remisie totală pentru 1/3 din bolnavii de cancer în stadiu terminal! Dar cu ce cost?

Rezultatele preliminare dintr-o nouă formă de imunoterapie pentru bolnavii de cancer fac deja furori în lumea medicală. Trialurile efectuate pe bonavi în stare terminală, selectați din trei tipuri de cancer, au adus la remisie totală o treime din subiecți.

Dacă rezultatele finale ale cercetării vor fi confirmate, acest tip de imunoterapie va reprezenta o reușită fantastică în lupta împotriva cancerului. Însă deocamdată reacțiile adverse sunt cea mai mare problemă.

Tratamentul se numește CAR-T (chimeric antigen receptors T-cell therapy) și implică filtrarea celulelor T din sânge (celule cheie ale sistemului imunitar), modificarea lor în laborator pentru a fi mai agresive cu celulele canceroase și apoi reintroducerea lor în fluxul sanguin în speranța că vor lupta cu mai mare succes.

În urma experimentului pe 101 persoane, toate aflate în fază terminală fără nicio șansă de vindecare prin tratamentele convenționale, o treime dintre acestea au ajuns în remisie totală după doar o doză de tratament, fiind perfect sănătoase în termen de 6 luni de la intervenție.

Pe de altă parte, 80% dintre participanții la experiment au înregistrat o reducere a țesutului canceros de cel puțin 50%. Aceste rezultate pot fi considerate excepționale având în vedere starea pacienților la începutul tratamentului.

Cu toate acestea, s-au înregistrat și efecte adverse, datorită faptului că la câțiva pacienți, celulele T modificate s-au întors împotriva pacientului, atacând și celulele sănătoase din organism. În urma acestei întorsături, doi dintre pacienți au murit.

Se pare că în cazurile mai puțin fericite, alterarea celulelor T a făcut ca sistemul imunitar să exagereze și în loc să se îndrepte doar asupra celulelor canceroase, au atacat tot ce le-a “venit la mână”. Aproximativ 13% din participanții la studiu au avut oarecum de suferit de pe urma acestei manifestări, unii avănd câteva probleme neurologice și pierderi de memorie, simptome care însă nu au durat mai mult de câteva zile.

Rezultatele finale ale experimentului vor fi cel mai probabil făcute publice la congresul anual al Asociației Americane pentru Cercetare în domeniul Cancerului, congres care are loc în aprilie.

 

 

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete