Ideea a plecat de la faptul că Dragonul de Komodo sau Varanul de Indonezia, bestia coborâtă parcă din imagini preistorice, are o caracteristică neobișnuită și întâlnită la foarte puține animale. În gura sa există un număr foarte mare de bacterii extrem de periculoase, cu efecte devastatoare asupra altor organisme, dar care nu par să-l afecteze în vreun fel.
Rezistența la antibiotice este una din cele mai presante probleme cu care se confruntă acum lumea medicală. Antibioticele tradiționale nu mai funcționează așa cum o făceau odată, iar creșterea rezistenței la antibiotice a bacteriilor numite “superbugs” schimbă datele problemei, astfel că infecțiile care erau tratabile devin tot mai amenințătoare transformându-se în boli incurabile.
Cercetătorii fac eforturi mari pentru a ocoli această problemă, dar una dintre cele mai mari descoperiri recente vine de la o echipă a Universității George Mason și e cel puțin neobișnuită.
Acești compuși se numesc CAMP – cationic antimicrobial peptides și există în multe animale, inclusiv la om. La varan însă, numărul lor este foarte mare, 48, din care 47 sunt compuși antimicrobieni extrem de puternici. Echipa de cercetători a reușit să izoleze o parte din acești compuși în laborator, extrăgându-i din sânge cu ajutorul unui hidrogel încărcat electric.
Aruncându-i apoi asupra unor bacterii extrem de puternice, au descoperit că efectul a fost total, nu numai că bacteriile au fost omorâte dar au fost îndepărtate inclusiv toate urmele acestora, lucru pe care antibioticele cunoscute astăzi nu au reușit să-l facă.
Următorul pas va fi găsirea unei soluții de administrare a compușilor într-un organism viu, însă descoperirea este deja una remarcabilă. Cum dragonul de komodo este deja un animal pe cale de dispariție, probabil că folosirea sângelui său pe scară largă va duce la o ameliorare substanțială a acestei situații.