Array

Știm în sfârșit de ce suntem dreptaci sau stângaci

Cei mai mulți dintre noi suntem dreptaci. Unii se întâmplă să fie stângaci. Alții sunt chiar ambidextri.

De ce se întâmplă asta? Este o preferință pe care o dezvoltăm când suntem mici sau are treabă cu legăturile din creier formate la naștere? Sunt stângacii mai talentați la activitățile sportive? Sunt ei mai răi ca și oameni sau toate astea sunt doar bârfe și coincidențe?

Conform unui nou studiu, a fi dreptaci sau stângaci nu are nicio treabă cu creierul sau dezvoltarea și fiziologia neurologică. Se pare că totul are legătură cu activitatea unei gene, încă de dinainte de a ne naște, dar nu în creier ci în șira spinării.

Echipa de cercetători care a participat la acest studiu conține minți luminate din Germania, Olanda și Africa de Sud, lucrând sub îndrumarea și conducerea biofizicienilor de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania.

Aceștia au analizat cu atenție expresia genei de la formarea șirei spinării, între săptămânile 8 și 12 de la concepție, adică la mama în burtică. Până acum se credea că activitatea unei gene dezvoltate în creier determină dacă omul este dreptaci sau stângaci, în funcție de care emisferă a creierului se dezvolta mai rapid.

Noua descoperire arată că de fapt asimetria se petrece la nivelul dezvoltării nervilor din șira spinării, cu mult înainte ca partea din creier responsabilă cu mișcarea să fie legată la acești nervi. Este vorba de partea din șira spinării responsabilă cu transmiterea impulsurilor electrice către brațe și picioare, iar asimetria acestor transmisii determină dacă omul este dreptaci sau stângaci.

Mai mult, cercetătorii au determinat faptul că această asimetrie nu este determinată în niciun fel prin moștenirea unor mutații genetice, ci de factori care depind mai mult de mediul de dezvoltare a fătului în pântecul mamei. Încă nu s-a descoperit exact care ar putea fi acești factori, dar se știe că aceștia alterează modul de operare al enzimelor în dezvoltarea fătului, lucru care intervine în modul de exprimare al genelor.

Ne pare rău, însă nu știm încă dacă stângacii sunt mai răi la suflet. Dar dacă aflăm, cu siguranță vă vom spune.

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete