TOP 10 Cei mai corupți politicieni 2016-2017

Dacă la noi nu se mai știe nimic concret și un astfel de top nu ar putea face decât DNA la această oră, iar în scurt timp probabil majoritatea vor fi curați ca lacrima, se poate face un top al politicienilor corupți la nivel mondial.

Un astfel de top are la bază investigații ale legiuitorilor, condamnări reale dar și documente scăpate pe internet de către site-uri gen Panama Leaks care au evidențiat în timp activități financiare dubioase.

Jayalalithaa – India

Ministru șef (guvernator) al regiunii Tamil Nadu din sudul Indiei, Jayalalithaa a fost un politician renumit, fostă actriță în tinerețe. A avut 46 de capete de acuzare pe corupție, cu afaceri imobiliare cu terenuri dar și afaceri din domeniul afacerilor cu cărbune. În urma unei percheziții, organele de anchetă au găsit în locuința acesteia 28kg de bijuterii de valoare colosală, 750 de perechi de pantofi, 91 de ceasuri de valoare și alte bunuri. A murit pe 6 decembrie 2016 în urma unui infarct.india

Kim Jong UN – Korea de Nord

Capul statului Korea de Nord, Kim Jong UN este considerat cel mai periculos și mai corupt conducător din lume. Acesta duce o viață de împărat, prezumat alcoolic și afemeiat, în timp ce poporul trăiește în sărăcie, în anumite zone chiar la limita subzistenței. Cu toate acestea imaginea pe care încearcă să o deseneze afară este aceea că poporul său o duce excelent, vehiculează o sumă de 1500 dolari ca și salar mediu în timp ce aceștia sunt ținuți în teroare și întuneric, fără acces la informație sau internet.

korea de nord

 

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo – Guinea

Este cel mai bogat om din Guinea, în timp ce țara sa este cea mai săracă din lume. Implicat în multe scandaluri ce includ acuzații de nepotism, asuprire, încălcarea drepturilor omului și fraudă electorală, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo s-a lăudat nu o dată cu faptul că a reușit eradicarea corupției în Guinea. Posibil totuși să fi rămas singurul corupt al țării.

guinea

 

Petro Poroshenko – Ucraina

Președintele Ucrainei este și el prezent în top după ce numele său a fost inclus în dosarele Panama Leaks cu conturi burdușite prin țări străine. Cu toate acestea Poroshenko este una din vocile care critică cu vehemență corupția în țara sa. Om cu avere impresionanță, deține terenuri în mai multe țări europene însă declară că Ucraina sub stricta sa supraveghere a făcut pași importanți în lupta anti corupție.

ucraina

David Cameron – Marea Britanie

Binecunoscutul lider al Partidului Conservator din regatul unit și prim ministru al englezilor, Cameron a sunat de asemenea în trâmbițe că apără țara de corupție. A fost însă și el demascat datorită companiilor offshore pecare le deținea. A infirmat aceste zvonuri băgându-l în față pe tatăl său care, spune el, ar fi avut afaceri internaționale. La presiunea mediei, Cameron a dezvăluit câteva dintre afacerile sale iar la presiunea publică a demisionat în 2016, argumentând totuși decizia ca fiind rezultatul votului pentru Brexit.

marea britanie

Khalifa bin Zayed Al Nahyan – Emiratele Arabe Unite

Președinte al Emiratelor și emir al Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan a urcat în această poziție după moartea tatălui său. Deține un imperiu în bani și companii pe numele său sau pe numele soției și a fiicei. Sunt aproape 30 de companii legate de numel său însă majoritatea situate în afara țării. Mare majoritate a averii a făcut-o de când a devenit președinte, de unde si bănuielile pentru corupție, unele confirmate, altele mai puțin. Khalifa a ocolit mereu răspunsurile în ceea ce privește averea sa și proveniența acesteia.

emiratele arabe

Sigmundur Davio Gunnlaugsson – Islanda

Fost prim ministru al Islandei, a demisionat când numele său a apărut alături de altele bănuite de corupție în dosarele Panama. Deține foarte mulți bani și proprietăți în afara țării, dar explicația lui a fost că banii provin din situația financiară roz a soției care era fiica unui mare businessman. După ce soția și-a vândut compania în 2013, Gunnlaugsson a fost totuși nevoit să demisioneze din funcția de prim ministru, moment în care a recunoscut că totuși el este proprietarul de drept a tuturor companiilor offshore vehiculate.

islanda

King Salman bin Abdulaziz – Arabia Saudită

Ca majoritatea arabilr la putere, King Salman a căpătat scaunul aurit tot prin moștenire, fiind acum regele Arabiei Saudite. Conform dosarelor Panama, s-a descoperit că averea președintelui se încheagă din două companii offshore în valoare de 34 milioane dolari. De asemenea deține o minunăție de casă în Londra. Este considerat cel mai corupt politician care a existat în Arabia Saudită.

arabia saudita

Nawaz Sharif – Pakistan

Prim ministru al Pakistanului, și-a adus familia pe locul 4 în topul celor mai bogate familii din țară. Inclus de asemenea în Panama leaks împreună cu fiul său, deține o mulțime de companii în afara țării, în timp ce în interior este regele morilor (grâu, orez, fabrici de zahăr etc). Conform surselor interne însă, toate acestea nu plătesc taxe statului pakistanez. Populația Pakistanului îl consideră a fi cel mai corupt politician din lume.

pakistan

Vladimir Putin – Rusia

Averea și proprietățile sale au fost puse sub semnul întrebării tot în urma scurgerilor din dosarele Panama. Este considerat cel mai bogat șef de stat din lume cu o avere de peste 2 miliarde dolari în bunuri aflate peste hotarele Rusiei. Imaginea de om corupt vine și din cauza faptului că Putin conduce cea mai puternică țară din lume și este vânat de agenții din întreaga lume. Putin nu a explicat niciodată proveniența bunurilor și averii de care este acuzat.

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete