În 11 martie 2009, Japonia era lovită de un megacutremur de 9 grade pe scara Richter. Cu doar 5 zile înainte, Japan Times găsea inexplicabilă apariția în apropierea plajelor a unui număr impresionant de pești din familia Regalecidae (Oarfish), mulți dintre aceștia fiind prinși în plasele pescarilor.
Oarfish washed ashore before deadly 6.5 earthquake struck Philippines~ https://t.co/E0UaAewIXJ pic.twitter.com/kPZK9ylFjn
— wake up (@WakeUpMFers) February 14, 2017
Acești pești nu obișnuiesc să apară în apropierea țărmurilor, astfel că după cutremur, legătura dintre venirea la țărm a acestor pești și apropierea unui mare cutremur a încetat să fie considerată un mit. De altfel în multe părți ale globului unde trăiesc acești pești, legendele din bătrâni spuneau demult același lucru.
În ultimele săptămâni, un număr foarte mare de oarfish au ajuns pe plajele din Filipine. Același lucru s-a întâmplat la scară mai redusă la începutul lunii, când în arhipelag, un cutremur de 6.5 grade a fost de asemenea precedat de ieșirea pe plajă a acestor pești.
Another oarfish in the #Philippines – but are they really seismic harbingers? https://t.co/jcQnjjzdfQ img: : Elesa Rosé Jane Allocod pic.twitter.com/7JWMu1wRkV
— Sarah Keartes (@sarahkeartes) February 20, 2017
Pot peștii să prezică un cutremur de mare magnitudine? Teoretic nu. Animalele în general simt vibrațiile, inclusiv omul. Unele dintre ele le simt și pe cele joase, cum sunt spre exemplu câinii. De aceea, cu câteva secunde înaintea cutremurelor observăm la aceștia (sau la păsări) o agitație neobișnuită, ei încep să urle și să se agite necontrolat.
Probabil că și peștii simt același lucru, însă acele vibrații joase care prevestesc un cutremur se manifestă cu câteva secunde înainte, nu cu o săptămână.
Și atunci de ce ies acești pești la suprafață înaintea marilor cutremure? Să fie doar o coincidență?