Astăzi este Ziua Pinguinilor!
Fie că sărbătorim pinguinii pe 20 ianuarie sau pe 25 aprilie, aceste minunate fiinţe merită orice minut de admiraţie.
Pinguinii sunt păsările mele preferate. Nu mă satur niciodată să le privesc.
Fie la Zoo, fie în reportaje sau filmări, au o chestie aparte. La păsările ce zboară prin aer nu poţi vedea asta, dar la pinguini este ceva legat de pământ. Ele nu sunt aeriene. Ele înoată cu viteza delfinului, dar se plimbă pe pământ cu viteza omului calm. Dacă te uiţi mai aproape, au căpuşorul frumos de răţuşcă, ochii umezi ca de Bambi (nu aş vrea să zic vacă, să nu sune prea aiurea, deşi ochii de vacă sunt cei mai blânzi pe care i-aţi putea găsi la un animal). Pinguinii au comportament familist şi e foarte greu să crezi că îşi pot identifica puii şi membrii familiei în imensitatea coloniilor.
E impresionant să vezi toate coastele Antarcticii, Australiei, Noii Zeelande sau altor insule şi mări ale emisferei sudice, în general, colonizate de pinguini.
Împinşi de curenţii reci ai oceanului (Humboldt, Cromwell, Benguela), pinguinii pot ajunge şi în locuri din apropierea Ecuatorului (Galapagos,Ecuador, Brazilia).
Cei mai frumoşi pentru mine sunt pinguinii imperiali, dar tot atât de speciali pot fi şi Adelie, Gentoo, mic, robust, regal, magellan ş.a.
Am avut norocul să cunosc, personal, un explorator polar român. Theodor Negoiţă a fost cel care, dacă îi ascultai prelegerile, te provoca să îţi imaginezi cum este în Antarctica.
Teodor Gheorghe Negoiță (n. 27 septembrie 1947, comuna Sascut, județul Bacău, decedat 23 martie 2011, București, România) a fost un explorator român al întinderilor polare. În anul 1995 a devenit primul român care a atins Polul Nord. A condus prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica (Stația Law-Racoviță), fondată de către el și inaugurată în anul 2006. Mai multe despre explorator puteţi găsi pe internet, fără să umbrim, desigur, meritul lui Emil RAcoviţă.
Primii pinguini imperiali i-am văzut la Genova Acvarium, iar de la Theodor Negoiţă am văzut primul film cu pinguini care nu mi s-a părut deloc Science Fiction. Prin vânt şi frig, s-a apropiat de coloniile de pinguini şi era practic înconjurat de aceştia. Personal, mi-au dat lacrimile de emoţie (evident că nu mă gândeam la frigul de acolo) când am văzut că acei pinguini sălbatici l-au primit pur şi simplu în grup fără să riposteze. Dovadă că dragostea lor depăşeşte cu mult limita familiei! Se poate transfera şi unui adoptiv!
Aşa cum un câine nu te poate muşca dacă nu este turbat sau dacă nu ai un suflet rău, aşa orice pasăre sau animal te poate iubi sau te poate face să dispari, pe limba şi sufletul tău!
La mulţi ani pinguinilor şi nu uitaţi! A proteja viaţa şi mediul pe Terra, înseamnă să te respecţi pe tine şi să-ţi acorzi dreptul de a locui pe Pământ!