Cea de-a treia zi de luni a anului, care in 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerata a fi cea mai deprimanta zi a anului, la aceasta concluzie ajungand un psiholog britanic care a creat o formula matematica pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului.
Teoria despre “Blue Monday” (Lunea trista – n.red.) a aparut in 2005, cand psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formula matematica elaborata pentru a calcula cele mai ingrozitoare zile ale anului.
Psihologul a luat in considerare conditile meteo din aceasta perioada, facturile la utilitati, datoriile, nivelul motivational, sarbatorile de iarna, precum si faptul ca multi oameni urasc zilele de luni.
Astfel, Cliff Arnall a stabilit ca cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimanta zi, avand in vedere ca, in aceasta perioada, oamenii manifesta o stare de tristete, inactivitate si consuma carbohidrati in exces.
La origine, “Blue Monday” a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism – Sky Travel -, care promova avantajele călătoriilor realizate în luna ianuarie.
Ideea a fost preluată apoi şi de un producător de îngheţată, într-o altă campanie publicitară, care promova, în iunie, produsele acelei companii, profitând de conceptul opus lui “Blue Monday – cea mai fericită zi a anului.
În 2019, potrivit aceloraşi specialişti, cea mai fericită zi a anului va corespunde datei de 21 iunie, a treia zi de vineri din luna respectivă.
Un studiu realizat pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.
Printre factorii care au contribuit la emiterea concluziei se numără terminarea zilelor libere, a sărbătorilor și vremea rea din această perioadă.
Aproape jumătate din tentativele de sinucidere au loc în această dată
Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat că aproape jumătate din tentativle de sinucidere au loc în această dată. “Aproape jumătate din tentativele de sinucidere din România (42,86%) au loc la sfârșitul săptămânii, iar în timpul săptămânii se înregistrează un maxim în ziua de marți când sunt tratate cam 20% din tentativele de sinucidere.
21 anuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major suicidar, în special datorită asocierii factorilor precipitanți și favorizanți ai tentativelor suicidare precum reîntoarcerea la un program de munca mult mai solicitant dupa vacanța de sărbători, acumularea conflictelor sociale și la locul de munca, termenele scadente de plata a datoriilor sau ratelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivatie și faptul că se întrevede că dorințele și planurile făcute la sfârșit de an nu au mari sanse de a fi realizate precum și variațiile termice neobișnuite sau meteosensibilatea”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
Chiar dacă se poate argumenta ușor împotriva unei zile anume, este evident că în această perioadă a anului este cel mai ușor să ajungi cu moralul la pământ.
De Blue Monday se spune că vine peste tine o avalanșă de influențe depresive. Este vorba angajamentele luate de Anul Nou și neîndeplinite încă, dietele la care s-a renunțat, contul gol din bancă, vremea mohorâtă, nopțile lungi și distanța mare față de următoarea vacanță.
Există însă și remedii simple. Specialiștii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, întâlnirile cu prietenii și familia, plimbări și exercitții fizice, vitamina D, mâncărurile sănătoase, evitarea frigului și recurgerea la hobby-urile preferate.