Oamenii atacă, bat, se enervează, înjură, se apără dacă se simt amenințați. Și câinii fac aproape la fel. Ar fi bine dacă ar putea înjura și ei, dar nu pot. În plus câinii sunt animale domesticite în timp. Nu spun domestice, pentru că în cazul celor agresivi este clar că noțiunea nu prea se potrivește. Mai ales în cazul celor vagabonzi unde haita și regulile ei și-au intrat la loc în drepturi ca pe vremea când câinele era doar lup.
Probabil că celor mai mulți le este frică de câini. Alții bravează pozând în macho – căpetenia neînfricată, asta până sunt puși într-o situație mai delicată. Dar faptul că oamenilor le este frică de un animal care îi poate mușca, ba chiar omorî, nu este nimic anormal. Este doar instinctul de supraviețuire, unul dintre puținele care ne-au mai rămas într-o societate care se îndepărtează tot mai mult de natură.
Probabil singurele persoane cărora prin natura meseriei nu le este frică de câini sunt dresorii. Asta și pentru că ei cunosc îndeaproape câinii, reacțiile lor, pre-reacțiile fiind foarte importante în meseria lor. Am stat de vorbă cu unul din ei, Mihai Nae de la Dog Factory care ne-a dat câteva sfaturi utile pentru cazurile în care în fața noastră se află un câine furios, cu colții la vedere, exprimând mârâitul și lătratul din dotare.
Pentru situațiile urbane unde ne confruntăm fie cu maidanezi, fie cu câini scăpați din lesă sau din curte, este important să:
Nu fugi – câinele se va lua după tine, sigur te va prinde și vei fi mușcat
Stai pe loc și vorbește-i pe un ton ridicat, superior. Încearcă să strigi la el atunci când nu latră, să te poată auzi.
Dacă a început să te latre și să fie agresiv, nu zâmbi încercând să-l duci cu zăhărelul. Probabil e prea târziu pentru asta. Câinii care nu au fost obișnuiți cu drăgălășenii din partea oamenilor interpretează zâmbetul nostru ca un arătat de colți și asta nu ajută deloc, ba chiar îi întărâtă mai rău.
Nu te lăsa descoperit în spate. Dacă este doar un câine stai mereu cu fața la el. Dacă sunt mai mulți încearcă să stai cu spatele lipit de ceva: o mașină, un perete.
Există mai multe concepții legate despre privitul în ochi. Unii spun că nu e bine să privești câinele în ochi. Însă asta arată că te lași dominat de câine. Ideea de bază într-o astfel de confruntare este că nu trebuie să lași câinele să vadă că ți-e frică de el. Și dacă tot pledezi varianta de superioritate în fața lui, atunci este bine să-l privești în ochi. Canalizează adrenalina care vine în valuri acum spre dominare. Este foarte important ce faci cu ea!
Ai nevoie de o armă. Folosește orice ai sau găsești la îndemână pe post de armă. Geanta, rucsac, umbrela sau o pungă de plastic ce foșnește. Maidanezilor le este frică de lucruri aruncate spre ei. Pe de altă parte, le poți distrage atenția aruncând mai departe un obiect care le-ar putea capta interesul, dându-ți timp să ajungi undeva în siguranță.
Îi poți calma instantaneu dacă le dai de mâncare. Orice ai la tine și se poate mânca te poate salva.
Există situații în care intri într-o curte fără să îți dai seama că acolo trăiește un câine. Când te trezești cu el în față și nu mai ai timp să ieși din curte sau să intri în casă, este important să stai pe loc, fără să agiți mâinile. Dacă este doar un câine obișnuit care latră pentru că asta e treaba lui în curte, este posibil să scapi fără mușcături dacă stai liniștit și aștepți să iasă stăpânul. Dacă este însă un câine antrenat pentru pază, șansele să scapi nemușcat sunt foarte, foarte mici. În acest caz (pentru că așa sunt antrenați) e bine să pui rapid o haină înfășurată pe mână și să-l lași să te apuce de ea. Dacă ai noroc să iasă stăpânul repede atunci vei scapa doar cu hainele rupte. Asigurați-vă mereu înainte să intrați într-o curte!
Câinii de stână pot face probleme excursioniștilor atunci când se aventurează în apropierea locurilor pe care aceștia le consideră demne de apărat. Dacă stâna este departe, îi vei auzi din timp lătrând și poți încerca să o ocolești. Ei nu atacă foarte departe de stână. Dacă te trezești lângă stână cu ei pe cap, poți încerca să te îndepărtezi încet dacă nu sunt extrem de agresivi. Important e să nu fugi și să îi ții mereu sub observație protejându-ți spatele (cu un copac de exemplu). Câinii de stână te atacă pentru că ei cred că ești hoț. Este important să nu le dai sub nicio formă impresia asta și să-i tratezi cu un fel de ignoranță. Folosește ce ai la îndemână ca un scut protector. Rucsac, bicicletă, băț. La câinii care își păzesc obiectivul nu merge ideea cu aruncatul unui obiect.
Bun articolul ca acopera mai multe situatii
[…] ȘI: Ce să faci dacă ești atacat de un câine var td_screen_width = […]
[…] CITEȘTE ȘI: Ce să faci dacă ești atacat de un câine […]