Legenda spune ca daca marmota isi vede umbra, vor mai urma inca sase saptamani de iarna. Daca nu isi vede umbra, primavara vine mai devreme.
La noi, sarbatoarea este numita Stretenie sau Ziua Ursului.
Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.
Mi-e greu sa cred ca ursii voi iesi azi din barlog, cand, bietii de ei, abia au intrat la hibernat de cateva saptamani, in unele locuri.
Oare marmotele si ursii au aflat ca azi e 2 februarie?
Ziua Marmotei a fost înființată în 2002, cu scopul de a celebra aceste ființe interesante care nu primesc suficientă atenție la nivel mondial, deși le putem găsi pe aproape toată suprafața Pământului.
Există totuși anumite părți ale lumii unde marmota este apreciată cu adevărat. Spre exemplu, un loc deosebit de atent cu Ziua Marmotei (care are rolul de zi de sărbătoare) este Alaska. Locuitorii din Alaska obișnuiesc ca în această zi, pe lângă alte activități în comunitate, să ia masa cu cei dragi și să discute despre marmote. Glumele și bancurile nu lipsesc defel.
Orașul Owosso din Michigan este un alt exemplu, aici Ziua Marmotei fiind celebrată prin intermediul unui festival cu adevărat impresionant, care conține jocuri și chiar concursuri între marmote.
Dacă nu te afli într-un loc unde această zi este privită cu respect, poți sărbători marmotele prin documentarea și acumularea informațiilor despre ele și prin implicarea în organizațiile non-profit care luptă pentru drepturile animalelor.