Saint Bernard,cainele vesnic trist.

O cronica din anul 1125 pomeneste pentru prima data de existenta unui azil pentru caini langa manastirea Saint Bernard din Elvetia, cea care a dat numele cunoscutei trecatori din muntii Alpi: Marele Saint Bernard (2469 metri altitudine).

Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea au inceput a fi mentionati in registrele azilului cainii folositi la paza sau la gasirea calatorilor rataciti prin nameti sau ingropati de avalanse.

Cu piept puternic, spinare dreapta, cap rotund si masiv, cainele Saint Bernard era dresat sa ia urma omului cazut in zapada, iar cand o descoperea sa alerge la manastire, dand alarma prin latrat. Persoana era apoi dusa la manastire, unde i se dadea ceai cald si hrana. Cainii nu poarta, in realitate, un butoias cu cognac la gat, dar unii inca mai cred ca il purtau in urma cu mult timp.

Oamenii au emis foarte multe ipoteze referitoare la originile acestor caini. Unii cred ca rasa isi are originile in rasa Mastiff Tibetan, in timp ce altii cred ca descinde din Mastifful Roman sau din Molossus. In 1290, Marco Polo descria acesti caini ca fiind “mari cat un magar”. Se mai spune ca acesti caini provin din rasa Tibetan Highland si si-au gasit drumul prin Nepal si India. De acolo, au calatorit prin culturile babiloniana si asiriana. Se mai spune ca Alexandru cel Mare a introdus rasa Mastiff Tibetan in Grecia.

Avand o blana deasa, in doua straturi, acesti caini pot rezista fara vatamari la temperaturile foarte scazute din muntii Alpi. Simte o fiinta umana de la 3 kilometri cu vantul in fata si localizeaza un om la 4 metri sub zapada. Dand semne de neliniste, el anunta inrautatirea vremii cu circa 30 de minute mai devreme. Toate aceste calitati fac din cainele Saint Bernard un salvator alpin prefect.

Nu se dau inapoi nici cand este vorba sa transporte raniti. Detine recordul de 2400 kg la tractiune, de aproximativ 30 de ori greutatea sa. Cel mai celebru exemplar din rasa cainilor Saint Bernard a fost “Barry”, care in cei paisprezece ani de viata (1800-1814) a salvat 41 de oameni aflati in primejdie pe poteci de munte.

De-a lungul anilor, artisti au venit la manastire pentru a picta faimosii caini. In jurul anului 1690, Salvatore Rosa a sosit la manastire pentru a picta doua exemplare de Saint Bernard. Unul dintre ei era “Barry”, pictura lui atarnand si astazi pe un perete al azilului.

O sa-ti placa si astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proaspete